Hír ügyfelünkről: lezárult a részesedésvásárlás az Erste Bank Hungaryben

Lezárult a részesedésvásárlás az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) átutalta a vételárat és megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben – írja az MTI.

A bankot továbbra is az Erste csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, az NGM helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője. A felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért.
Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki. A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány – többek között – vállalta, hogy jelentősen csökkenti a bankadót és a pénzintézeteket érintő szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral. A kormány ígéretéhez híven 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak.
Forrás: http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/lezarult_a_reszesedesvasarlas_az_erste_bank_hungaryben